به گزارش خبرنگار مهر، جشنواره سنتی و آیینی رغایب که هر سال در نخستین جمعه ماه رجب به صورتی سنتی دیرین در جوار امامزاده عبدالله کلور برگزار می شد، امسال نیز با تاخیر زیاد جشن گرفته شد.
در این جشنواره مردم کلور بار دیگر با حضور گردشگران مختلف با اجرای موسیقی محلی به زبان "تاتی" که گویش غالب اهالی است، آدینه رغایب را جشن گرفتند.
آیین رغائب که به جشن آرزوها نیز معروف است، در سایر مناطق آذربایجان نیز رواج دارد و به اسم "رغییب" و یا "اولوللر بایرامی" یا جشن مردگان برگزار می شود.
این آیین ویژه هر سال از نخستین ساعات شامگاه پنجشنبه اول ماه رجب و با حضور بستگان بر سر مزار نزدیکان و با خیرات کردن خرما و حلوای مخصوص آمرزش درگذشتگان آغاز می شود.
در این رویداد فرهنگی همچنین زنان منطقه با پر کردن کاسهای آب از چشمه زلال کنار امامزاده عبدالله و به نیت برآورده شدن آرزوهای جوانان دم بخت دو عدد سوزن و یا سنجاق را در قطعه چوبی کوچک فرو کرده و در داخل آب کاسه می کنند.
با نزدیک شدن این دو قطعه چوب سوزن دار به هم به نشانه ازدواج زوجهای نیت کرده و با کف زدن و شعرخوانی خواستار تدارک عروسی و ازدواج آنها توسط خانوادههایشان می شوند.
ضرورت احیا فرهنگهای بومی
شهردار کلور شامگاه شنبه در این جشنواره، رغائب را میراث گرانبهای نیاکان اعلام کرد و اظهار داشت: این جشنواره با هدف ایجاد فضای معنوی و عطوفت، توسعه فرهنگ احسان و نیکوکاری، احیا فرهنگ بومی منطقه و نیز معرفی منطقه نمونه گردشگری کلور برگزار میشود.
وحید کنعانی با بیان اینکه آئین مذهبی رغائب در سال جاری از طرف خود مردم کلور برپا شده است، افزود: در سالهای گذشته حضور پر شور مردم از سایر مناطق کشور و حتی مهمانان خارجی بر معرفی این آئین بسیار موثر بود.
مشکلات اعتباری مهمترین دلیل تاخیر
وی با بیان اینکه امسال به دلیل برخی مشکلات اعتباری برگزاری به موقع این جشنواره به تاخیر افتاد، عنوان کرد: با تداوم برگزاری این جشنواره تلاش می شود در سالهای آینده با مهیا شدن فضای فیزیکی منطقه به نحو مطلوب، این جشنواره در سطح بینالمللی برگزار شود.
شهردار کلور از طرح توسعه منطقه گردشگری امامزاده عبدالله خبر داد و یادآور شد: بازساری فضای داخلی و محوطه آن از جمله ایجاد پارکینگ و امکانات بهداشتی و رفاهی برای گردشگران از جمله اقدامات در قالب طرح توسعه آن است.
وی کل اعتبارات شهرداری این شهر را در سال گذشته را 600 میلیون ریال عنوان کرد و ابراز داشت: با محدودیتهای اعتباری برگزاری جشنواره ای با چنین گستردگی و با حضور پرشور مردم سخت بود.
جشنواره رغائب در فهرست آثار ملی ثبت می شود
در این جشنواره معاون گردشگری اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان اردبیل نیز از به ثبت رسیدن آئین مذهبی رغائب در فهرست آثار ملی خبر داد.
اکبر فرهیخته تصریح کرد: جشنواره رغائب به منظور استفاده از ظرفیتهای فرهنگی و دینی منطقه برای جذب گردشگر برگزار می شود و امروز همزمان با ششمین سال برگزاری موجب حضور بیشتر مردم و گردشگران در این منطقه شده است.
اختصاص یک میلیارد ریال اعتبار برای توسعه گردشگری شهر کلور
وی آیین رغائب را نمادی از ظرفیتهای بالقوه فرهنگی در صنعت گردشگری ایران دانست و متذکر شد: به منظور افزایش گردشگر و جذب سرمایه گذاران بخش خصوصی در این منطقه سالانه یک میلیارد و 500 میلیون ریال برای ایجاد زیرساختهای گردشگری به شهر کلور اختصاص می یابد.
معاون گردشگری اداره کل میراث فرهنگی استان شهر کلور را یکی از قطبهای مهم گردشگری استان اردبیل برشمرد و یادآور شد: برگزاری این جشنواره فرصت مناسبی برای انجام سنتهای حسنه مردم و محل مناسبی برای تلاقی فرهنگها، گویشها و مذاهب مختلف است.
به گزارش خبرنگار مهر، در جشنواره رغائب امسال نیز زنان، دختران، مردان و جوانان با پوشیدن لباسهای نو و رنگارنگ جلوههایی از نشاط ، شادمانی و گوشههایی از آیین زندگی مردمان این خطه سرسبز ایران زمین را به نمایش گذاشتند.
در حاشیه این جشنواره نمایشگاهی از آثار و صنایع دستی منطقه از قبیل وسایل سفالی، گلیم، فرش، جاجیم، جورابهای پشمی دستباف، نان و غذاهای محلی نیز بر پا شد.
عدهای از اهالی محل در حاشیه این جشنواره بر اساس نذر و نیاز با پخت و توزیع آش، حلوا و غذاهای محلی در حق اموات خود خیرات کرده و از شرکت کنندگان طلب آمرزش کردند.
پیشینه دو هزار ساله شهر کلور
گفتنی است شهر کلور که به لحاظ تاریخی به دوره قبل از اسلام برمی گردد، در ۲۵ کیلومتری شهرستان خلخال قرار داشته و کار اصلی مردمان این شهر کشاورزی و دامداری بوده و به زبان تاتی (از نیم زبانهای ایرانی) تکلم می کنند.
امامزاده عبدالله، چشمه ورازشت، آبشار سجن، امامزاده سیدحسین، طبیعت رودخانه شاهرودو... از جمله مناطق و اماکن دینی و گردشگری این شهر در جنوب استان اردبیل است.
شهر کلور به دلیل برخورداری از باغهای میوه و گونههای گیاهی متنوع نظیر گردو، سیب، زردالو، گلابی، انگور، هلو، توت و شاتوت و میوههای جالیزی مانند خیار،گوجه فرنگی و طالبی شهرت خاصی دارد.
................................
گزارش: خدیجه سلمانی
نظر شما